lørdag 26. november 2011

Lyd, Audacity og LK06

Audacity er et gratisprogram man kan laste ned fra internett. Det er et program hvor man kan ta opptak av og redigere lyd. (Høiland og Wølner, 2007). Lars Carlsson i Multimediabyrån i Sverige har laget en veiledning for bruk av Audacity, som er tilgjengelig på Multimediabyrån sin hjemmeside (se lenke under andre kilder). I veiledningen finnes det i tillegg til tekst og bilder også veiledningsvideoer. Veiledningen er på svensk, men det går greit for den er lett å forstå. Men det er mulig i Audacity å velge norsk språk for bruk i selve programmet. (Antvort, 2011). 

Lydfilene man lager kan man bruke i ulike programmer, som for eksempel i presentasjoner av sammensatte tekster. I LK06 viser sammensatte tekster til det utvidede tekstbegrepet hvor tekst kan være satt sammen av skrift, bilder og lyd til et samlet uttrykk (Kunnskapsdepartementet, 2006). Man tenker kanskje at arbeid med lyd er noe som har mest med faget musikk å gjøre, men i LK06 kan arbeid med lyd knyttes opp mot kompetansemål i flere fag. Lyd kan dermed være et meningsbærende element i en sammensatt tekst i alle fag. Dette gir mange muligheter til å bruke lyd som digitalt verktøy slik at det gir merverdi med hensyn til å nå kompetansemål.  Man kan kombinere flere mål og også arbeide tverrfaglig. Det gjelder bare å være kreativ og se muligheter istedenfor begrensninger, slik at man kan gå fra å være konsumenter til å bli produsenter av digital lyd. (Antvort, 2011).

Kilder:
Antvort, K. (2011). Lyd 1og Lyd 2. Høgskulen i Volda: Publisert som PDF i LMS

Høiland, T. & Wølner, T. A. (2007). Fra digital ferdighet til kompetanse - om didaktikk for arbeid med digitale medier i skolen (1. utg.). Oslo: Gyldendal Akademisk
Andre kilder:
Carl Larsson. Multimediabyrån.  Ljudredigering i Audacity. Hentet fra

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar